Wat kost een mantelzorgwoning?

De kosten van een mantelzorgwoning verschillen per type woning. Bij Concuro krijgt u altijd waar voor uw geld.

De Nederlandse regering wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Ze willen dat ouderen zelfstandig in hun vertrouwde omgeving oud kunnen worden. Daarbij is het een vereiste dat ouderen wel een goede kwaliteit van leven hebben. De overheid heeft daarvoor extra geld uitgetrokken. Daarbij is er een plan van aanpak dat erop is gericht dat er een goede ondersteuning en zorg thuis is. Dat er extra hulp is voor de mantelzorger en vrijwilligers, maar ook dat er meer geschikte woningen komen voor de ouderen. De zorg en ondersteuning aan ouderen moet afgestemd zijn op de individuele behoeften van de ouderen. Vooral moeten de woningen geschikt zijn om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Wanneer er aanpassingen nodig zijn, dan worden die verwezenlijkt. De woning moet goed begaanbaar zijn. Als uw kind voor u als oudere zorgt, dus in feite mantelzorger is, dan is het fijn dat uw woning dicht bij de woning van uw kind staat. Heeft het kind een grote tuin, dan zou er een mantelzorgwoning of unit in de tuin gebouwd (geplaatst) kunnen worden. Woont de oudere nog graag in de woning waar hij of zij momenteel nog verblijft, dan kunnen er voorzieningen worden aangebracht. Ook kan ervoor gezorgd worden dat er bij de oudere meerdere malen per dag een verzorger langskomt om de maaltijden klaar te maken en om de oudere te controleren of alles nog goed gaat. Ook kan de oudere wekelijks bezoek krijgen voor een gesprekje of wandeling en een werkster die wekelijks komt schoonmaken. Wilt u meer weten over zelfstandig wonen, kijk dan verder op onze website.

Kosten van een mantelzorgwoning

Wanneer u mantelzorger voor iemand bent kunt u, als u een grote tuin heeft, een mantelzorgwoning of unit in uw tuin laten plaatsen of bouwen. Een mantelzorgwoning kan worden gezien als een volledig zelfstandige woonruimte die van stromend water, elektriciteit en verwarming is voorzien. Voor de mantelzorgwoning in uw tuin kunt u zelfs een eigen huisnummer krijgen. In de meeste gevallen kunt u een mantelzorgwoning vergunningsvrij bouwen. De mantelzorgwoningprijzen verschillen per type woning. De meest eenvoudige mantelzorgwoning zal ongeveer € 50.000 kosten, maar die prijs kan oplopen tot € 150.000 of meer. Wanneer u zelf de mantelzorgwoning bouwt, kunt u de kosten uiteraard zelf bepalen. Hoe luxueuzer u de woning maakt, hoe duurder hij zal worden. Voor een mantelzorgwoning in uw tuin heeft u geen omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig. De mantelzorgwoningregels waaraan u zich moet houden bij het bouwen zijn niet moeilijk. U kunt de regels vergelijken met die van een tuinhuis of garage waarvoor u ook geen vergunning nodig heeft.

De nieuwe wetgeving

Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Hierbij valt de realisatie van een mantelzorgwoning niet meer onder de landelijke wetgeving. Met het oog op de toekomst dat zoveel mogelijk mensen op zichzelf blijven wonen, vinden veel gemeenten het goed dat er een mantelzorgwoning wordt gebouwd. Dat wordt de pre-mantelzorgwoning genoemd. Wanneer u buiten de bebouwde kom woont, mag u zonder vergunning een mantelzorgwoning bouwen die een grootte heeft van maximaal 100 m2. Gaat u er een bouwen binnen de bebouwde kom, dan gelden dezelfde regels als bij een aanbouw. Er is tegenwoordig veel mogelijk om een mantelzorgwoning te bouwen, waardoor ouderen langer op zichzelf kunnen blijven wonen.

Neem contact op voor meer informatie!

Wilt u meer informatie over de kosten van een mantelzorgwoning? Of zoekt u een indicatie voor een mantelzorgwoning? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden!

Benieuwd waar wij u mee kunnen helpen en ontzorgen? Neem dan contact met ons op!